Waarschijnlijk zijn weinig industrieën zo onderhevig aan verandering als de recruitmentsector: economische conjunctuur zorgt voor plotselinge krapte op de arbeidsmarkt, maatschappelijke opvattingen over flexibiliteit en diversiteit hebben hun effect op het werving- en selectieproces en technologische ontwikkelingen veranderen continue de manier van rekruteren en solliciteren.
Een belangrijke gebeurtenis voor de sector in de 21ste eeuw is de introductie van LinkedIn. Veel professionals gebruiken dit platform omdat het hen in staat stelt om connecties te maken, informatie te delen met vakgenoten, op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen en in contact te komen met (potentiële) werk- en opdrachtgevers. Toch zou het kunnen dat jij behoort tot de groep mensen die interesse heeft in LinkedIn maar er nog niet of nauwelijks gebruik van maakt. Bijvoorbeeld omdat je voor het eerst (in lange tijd) op zoek bent naar een baan en nog geen aandacht besteed hebt aan LinkedIn. Wat de reden ook moge zijn, in dit artikel lees je over de voordelen van LinkedIn en een aantal tips om er actief mee aan de slag te gaan.
LinkedIn: waarom en voor wie?
LinkedIn is nuttig voor professionals en organisaties: professionals tonen hun kennis en ervaring op hun profiel om in beeld te komen bij werk- en opdrachtgevers en vakgenoten (personal branding) en organisaties presenteren zich met een bedrijvenpagina aan een groot publiek, waaronder (potentiële) opdrachtgevers en werknemers (employer branding). Bedrijvenpagina’s en gebruikersprofielen hebben elk hun voordelen, maar er kan ook sprake zijn van een synergie-effect als de bedrijvenpagina van een organisatie en de gebruikersprofielen van werknemers van diezelfde organisatie eenduidig en effectief zijn gepresenteerd. Iemand die op LinkedIn zoekt naar een vacature, product of dienst, bezoekt vaak niet alleen de bedrijvenpagina van een organisatie, maar ook de profielen van de mensen die daar werken. Wanneer de organisatie (bedrijvenpagina) en de werknemers (gebruikersprofiel) een eenduidig, professioneel beeld afgeven, is de kans groter dat een bezoeker contact legt.
Voordelen voor recruiters
Ook voor recruiters biedt LinkedIn meerwaarde. Een belangrijk voordeel ten opzichte van (bureau)databases is dat een LinkedIn profiel live is – mits de gebruiker het updatet. Stel, je hebt jezelf jaren geleden als kandidaat ingeschreven bij een bureau en op het CV dat je toen instuurde staat dat je hoofd inkoop bent en benadruk je vaardigheden gerelateerd aan deze functie. Inmiddels ben je operationeel directeur. Maar: als je tussentijds geen update hebt gestuurd van jouw CV, dan zal jouw databaseprofiel niet naar boven komen bij de recruiter die zoekt op ‘operationeel directeur’ of vaardigheden die daarbij passen omdat dit niet in het CV staat. In tegenstelling tot databaseprofielen, toont LinkedIn actuele informatie.
Een tweede voordeel van LinkedIn ten aanzien van (bureau)databases is dat het een openbaar platform is. De algemene verordening gegevensbescherming (AVG) legt organisaties beperkingen op voor het bewaren van persoonsgegevens. Een kandidaat die zich bij een bureau inschrijft, moet na één jaar opnieuw toestemming geven voor het in file houden van gegevens. Vaak moet diegene dit bevestigen per mail of consent geven via een kandidatenportaal. In de praktijk blijkt dat veel mensen dit niet doen waardoor hun profielen worden verwijderd, soms zonder dat de kandidaat zich hiervan bewust is. Op LinkedIn wordt dit probleem vermeden en kunnen recruiters profielen vrij inzien.
In 6 stappen naar een effectief profiel
De volgende zes elementen vormen de basis van een LinkedIn profiel.
1. Headline
Schrijf een persoonlijk mission statement. De headline is de belangrijkste regel van het profiel. Naast jouw profielfoto, is de headline direct zichtbaar in de preview van de zoekresultaten. Met deze “120 tekens pitch” trigger je mensen om door te klikken naar jouw pagina. Maak in de headline concreet wat jouw doel is, in welke sector je actief bent, wat jouw rol hierin is en wat jouw kwaliteiten zijn. Als je écht wilt opvallen, kun je creatief zijn. Humor werkt, maar let wel op dat hetgeen je schrijft ook daadwerkelijk bij je past en dat je het kunt waarmaken.
Twee voorbeelden:
- Onderzoeker | Beleidsmedewerker | Zorg & Welzijn | Verbindt onderzoek en beleid vanuit een bottom-up aanpak.
- Personal Assistant | If your standard reply to ‘How are you?’ is ‘Busy’, we need to talk.
2. URL
Maak de URL naar jouw LinkedIn profiel korter en persoonlijker zodat je makkelijker vindbaar bent.
Dus niet: linkendin.com/pub/jan-janssen7002/7334
Maar: linkedin.com/janjanssen
Je past de URL aan op jouw pagina, vlak onder de profielfoto.
3. Samenvatting
Geef een heldere, beknopte omschrijving van jouw functie en ambities. Voeg eventueel contactgegevens toe zodat mensen je makkelijk en persoonlijk kunnen bereiken. Geef ook aan waarvoor mensen je kunnen benaderen en welk voordeel zij daar uit halen. Weet je niet goed wat je wil schrijven? De volgende vragen dienen als richtlijn:
- Wat doe je nu?
- Wat heb je gedaan (en bereikt)?
- Waar ben je goed in (waar ligt jouw passie)?
- Waar wil je heen?
Hoe persoonlijker dit verhaal is, hoe sterker je jezelf onderscheidt en profielbezoekers interesseert om contact met je op te nemen. Vermijd het gebruik van oppervlakkige termen zoals “creatieve duizendpoot” tenzij je dit kan illustreren met originele voorbeelden.
4. Profielfoto
Zorg voor een goede, professionele foto. Volgens data van LinkedIn worden profielen met foto 14 keer vaker bekeken.
Do’s:
- Laat de foto nemen door een fotograaf die gespecialiseerd is in profielfoto’s.
- Gebruik een foto waarop je grijnst of lacht.
- Kleed je naar wat gebruikelijk is in jouw werkomgeving, of de omgeving waarin je wil werken. Draag iets wat je ook écht aan zou doen (representatief).
- Maak oogcontact.
- Gebruik een neutrale achtergrond.
- Kies een foto waarin het gezicht is gecentreerd en een deel van het bovenlichaam zichtbaar is.
Dont’s:
- Een foto waarop je staat afgebeeld met een object, dier of iemand anders.
- Het dragen van een zonnebril.
- Vakantiefoto’s.
- Zoomed-out foto’s waarop het hele lichaam is te zien.
- Donkere kleuren en contrasten.
Wil je anoniem feedback krijgen op jouw profielfoto? Upload de foto op photofeeler.com om erachter te komen in hoeverre jouw foto representatief is voor op LinkedIn.
5. (Werk)ervaring
Presenteer jouw banen en werkgevers consistent en overzichtelijk. Zo is het voor profielbezoekers snel duidelijk wat je doet en wat je hebt bereikt. Vermeld het volgende:
- Wat doet het bedrijf of bedrijfsonderdeel waar je werkt en hoe groot is het (omzet/fte)?
- Wat is jouw functie?
- Wat zijn jouw (belangrijkste) verantwoordelijkheden?
- Welke resultaten heb je bereikt (hoe heb je het verschil gemaakt)?
Kies functietitels die algemeen bekend zijn binnen jouw branche. Dit hoeft niet persé dezelfde titel te zijn als op jouw visitekaartje. Met een onduidelijke functietitel loop je het risico slecht vindbaar te zijn, of dat bezoekers onvoldoende begrijpen wat jouw functie inhoudt. Zorg er wel voor dat de functietitel op een correcte manier weergeeft wat je doet.
6. Opleidingen en groepen
Vermeld de opleidingen die je hebt afgerond. Voor starters en professionals met weinig werkervaring is het nuttig om hier een uitgebreide beschrijving te geven, inclusief vakken, minorprogramma, scriptie en nevenactiviteiten. Voor meer ervaren professionals volstaat het vermelden van de opleiding en behaalde titel. Naast opleidingen, kun je ook cursussen en vaardigheden toevoegen. Kies hier voor een relevante presentatie.
Als LinkedIngebruiker kun je jezelf aanmelden voor netwerkgroepen. Bijvoorbeeld voor een alumni groep van de onderwijsinstelling waaraan je hebt gestudeerd. Recruiters kunnen in hun zoekresultaten filteren op groepen en onderwijsinstellingen. Door lid te worden van meer pagina’s is de kans dat je opvalt groter.
Meer uit LinkedIn halen?
Ben je actief op zoek naar een baan? Zet dan de functie open to new opportunities aan op jouw profiel. Hiermee geef je het signaal af aan recruiters dat de kans groot is dat je zult reageren op hun berichten. In LinkedIn Recruiter is een filter opgenomen om uitsluitend te zoeken naar profielen die deze functie hebben aanstaan. Je zult dus eerder opvallen door dit te activeren.
Een LinkedIn profiel is meer dan een statisch CV; actieve gebruikers gaan in dialoog met hun netwerk en vallen op. Ze delen content en reageren op de berichten van anderen. Om écht effectief te zijn kies je voor een mix van artikelen, (bedrijf)presentaties, video’s, nieuws, etc.
Inspiratie nodig?
Neem contact met ons op om het door Volta Consultants geschreven LinkedIn Insights document te ontvangen; hierin staan concrete tips en voorbeelden die je helpen bij het opzetten van een effectief profiel.