Je kan je er wel een voorstelling bij maken: krapte op de arbeidsmarkt, eindelijk die goede kandidaat binnengehaald, maar vervolgens door de waan van de dag en niet de juiste urgentie onvoldoende tijd besteden aan een goed onboardingstraject.
Het gevolg? Medewerker landt onvoldoende in de organisatie, vindt het moeilijk om diens draai te vinden en kiest er vervolgens eerder voor om van baan te veranderen. Uiteindelijk staat de werkgever ‘weer’ met lege handen en moet het werving- en selectietraject opnieuw opgestart worden.
Dit is natuurlijk kort door de bocht geschreven, maar de essentie is duidelijk. Een goed doordacht en geïmplementeerd onboardingstraject is minstens net zo belangrijk als de wervings- en selectieprocedure.
Wat is onboarding en wat zijn de voordelen?
Vanuit Search Rebels hechten wij dan ook waarde aan een goede onboarding. Maar wat verstaan wij hier eigenlijk onder? Onboarding is een proces waarbij nieuwe medewerkers ingewijd worden in de cultuur, processen en doelen van de organisatie. Dit proces gaat verder dan samen met je nieuwe collega een voorstelronde maken door de organisatie en vervolgens uitleggen hoe de systemen werken. Het gaat ook over het vertrouwd raken met de bedrijfsmissie en visie, het ervaren van de kernwaarden en het goed kunnen gedijen in de cultuur van een organisatie.
Een goed onboardingsproces heeft een aantal voordelen, want is een collega eenmaal onboard, dan is een nieuwe collega over het algemeen sneller productief vergeleken met een nieuwe collega die dit proces niet heeft doorlopen. Een goed onboardingsprogramma helpt een nieuwe medewerker om te wennen aan de organisatie en het vergemakkelijkt het opbouwen van relaties in de organisatie.
Preboarding
Een nieuwe baan kan ook de nodige onzekerheden met zich mee brengen. Je zegt je oude (werk)omgeving vaarwel en stapt toch in een onbekende nieuwe omgeving. Een goed onboardingstraject beperkt deze onzekerheden en stelt nieuwe medewerkers sneller op hun gemak. Wil je het helemaal optimaliseren? Kijk dan ook naar preboarding.
Preboarding is het moment tussen het tekenen van de arbeidsovereenkomst en de eerste werkdag. In deze fase kan een nieuwe medewerker alvast kennis maken met collega’s, kan de organisatie een welkomstcadeautje toesturen of stuur je een ‘eerste dag-mail’ met praktische tips. Preboarding kan nieuwe medewerkers helpen zich comfortabeler en beter voorbereid te voelen voordat zij aan hun nieuwe baan beginnen, wat kan leiden tot een soepelere overgang en betere prestaties.
Tips
Het belang van een onboardingsproces is volgens mij helder. Vanuit Search Rebels adviseren wij onze opdrachtgevers in deze, maar wat geven wij ze dan concreet mee?
Hieronder een kleine opsomming:
- Allereerst vanuit praktisch oogpunt: zorg ervoor dat de juiste apparatuur klaarstaat met de bijbehorende software. Niets is zo vervelend als gemotiveerd aan je eerste werkdag beginnen en vervolgens tot de conclusie komen dat niks het doet.
- Plan kennismakingsgesprekken in. Zorg ervoor dat de nieuwe medewerker kennis maakt met alle stakeholders. Neem hier de tijd voor en probeer verdieping aan te brengen in de kennismakingen, dus waar bestaan je werkzaamheden uit? Wat zijn werkzaamheden die hoog op je prioriteiten lijst staan, maar waar je niet aan toe komt? En hoe komt het dat je hier niet aan toe komt? Maar ook, hoe ziet deze persoon de samenwerking voor zich?
(Nog een gratis praktische tip: als een kennismakingsgesprek plaatsvindt op de bovenste verdieping in een lastig te vinden vergaderruimte achter in de kantoortuin, loop dan even met je nieuwe collega mee.) - Plan in de eerste weken voldoende afstemmingsmomenten in. Blijf regelmatig in contact om je nieuwe collega(‘s) te ondersteunen en de voortgang te volgen. Geef ze feedback en moedig ze aan om dingen op een bepaalde manier aan te pakken.
Natuurlijk zijn er veel meer (praktische) tips om een medewerker snel onboard te krijgen. Wil je meer weten over pre- en onboarding of eens met ons sparren? Wij denken gerust met je mee. Neem contact op met onze consultants!